zaterdag 20 oktober 2007

Fotograferen kan je leren

  1. Fotograferen is analyseren. Om een goede foto van je onderwerp te maken moet je de essentie van dat onderwerp doorgronden. Waarom is het mooi, indrukwekkend, lachwekkend, ontroerend, betoverend of schandalig? Omdat het groot is? Vanwege de vorm... of wellicht de symmetrie? Wat is de essentie van die vorm? Of is het iets anders, iets in de ogen wellicht, of in de lach? Wat is het onderwerp? Is de achtergrond belangrijk, voegt die iets toe of leidt die alleen maar af? Die vragen en meer moet je je bewust en onderbewust stellen tot je het automatisch ziet.

  2. Kijk van links naar rechts. Mensen lezen van links naar rechts en zo kijken ze ook naar foto's (of schilderijen) Als je naar een foto kijkt, let dan op welke lijnen je ogen volgen en waar ze uit komen. Je moet via die lijnen uitkomen bij het onderwerp, de kern van je foto, en daar moeten je ogen blijven rusten. Dit is niet altijd mogelijk, maar het is wel belangrijk.

  3. Zoom in, laat ruimte voor fantasie. Je hoeft niet alles van het "iets" dat je wil fotograferen op de foto te zetten, alleen de essentie. De rest vullen je hersenen achteraf wel in.

  4. Maak je foto's bij voorkeur horizontaal. Dit is hetzelfde principe als bij 2. De ogen kijken van links naar recht, niet van boven naar onder. De hersenen werken zo dat je liever een breed beeld ziet, daarom kopen we allemaal van die breedbeeldtelevisies. (als we er geld voor hebben)

  5. Voorkom symmetrie, behalve als die "perfect" is. Imperfecte symmetrie is ergelijk, de afwijkingen vallen op als fouten. Voorkom dit door je onderwerp en lange lijnen (zoals een horizon) uit het midden van je foto te houden. Symmetrie zonder opvallende afwijkingen kan natuurlijk wel mooi zijn.

  6. Voor het maken van een foto geldt vaak: lelijk is mooi en mooi is saai. Iets dat je in het echt lelijk vindt, zoals vuilnis en vervallen gevels, kan op de foto heel mooi zijn. probeer het eens. Dingen die in het echt mooi zijn, zijn op de foto vaak saai, of in ieder geval minder mooi. Misschien is dat omdat het te normaal is, we zien het al zo vaak. Het maken van een foto is nu juist de jacht op dingen die je niet vaak ziet. Soms zijn dit toch dingen die je heel ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt.

  7. Fotograferen leer je analoog. Digitaal fotograferen leidt automatisch tot klikgedrag. Niet gelukt? Dan probeer je het toch nog een keer, tot het toevallig een keer wel lukt. Om te leren fotograferen moet je je tijd nemen, je moet proberen elke foto perfect te maken. Bovendien druk je je digitale foto's vaak niet af, of alleen de foto's die goed gelukt zijn. Daardoor kijk je anders naar je foto's en is je feedback stiekem toch minder goed dan wanneer je ze rustig een aantal keer op papier bekijkt. (dit wil overigens niet zeggen dat ik niet graag een digitale spiegelreflexcamera wil hebben)

  8. Leer je camera kennen. (spreekt voor zich)
Stappenplan bij het maken van een foto:
  1. Wat is je onderwerp?
  2. Waarom wil je dit onderwerp op de foto zetten? (wat is de essentie)
  3. Hoe kan je die essentie benadrukken?
  4. Welke instellingen van je camera kan je het best gebruiken?

mijn ingescande foto's

Tip van Irene: kies per seizoen/reis een kleur of een thema. Dan kijk je heel anders en je krijgt een leuke serie.




3 opmerkingen:

Steeph zei

Altijd leuk om de eerste te zijn die een reactie mag geven!
Veel plezier en succes met dit blog. Het begin is in ieder geval al goed.

Tim Frijnts zei

Bedankt, dat betekent veel voor me. Ik ben een groot fan van je collumns op sargasso.

Unknown zei

ik hoe je blog in de gaten! Een mooi een opening bericht
Grts
Stefan